Sök METAspexet 2019

Nu är årets ordinarie rekrytering över. Tack alla ni som har anmält intresse, nu kommer respektive chef kontakta er med mer information kring hur just den gruppen tar in medlemmar. Vi ses i spexet!

Missade du rekryteringen? Tyvärr har de flesta grupper inga möjligheter att ta in fler personer, men det finns några grupper med utrymme för fler. Skicka ett mail till rekrytering@metaspexet.se så hjälper vi dig så gott det går.


Arr-gruppen

Det är inte särskilt troligt att alla i bandet är superduktiga jazzimprovisatörer som tycker att noter (eller all slags musikalisk notation egentligen) är för mesar. Därför behövs en grupp personer som kan arrangera de låtar bandet ska spela, helt enkelt för att bandmedlemmarna behöver veta vad de ska spela. För att vara med i den här gruppen behövs grundläggande kunskaper i musikteori, annars kommer det nog ta orimligt lång tid för dig att arrangera (typ att du kan läsa och skriva noter är väldigt bra). Det är mindre viktigt att du har arrangerat musik förut. Vi kommer under de första veckorna ha ungefär ett möte i veckan för att gå igenom grunderna för musikarrangering. Därefter kommer vi ha möten ungefär en gång i månaden.

/Erik, Arrgruppschef 2019

Bandet

När squådis sjunger låtar måste det finnas några som spelar musik till. Här kommer vi in i (ljud)bilden, det är nämligen vi som ansvarar för att inte alla musiknummer under föreställningen blir a cappella. Vi kommer att ses och repa ca en gång i veckan från och med att det finns bestämda låtar. Om du är duktig eller inte på det instrument du spelar är mindre viktigt, det viktigaste är att du tycker att det är roligt att spela instrument i grupp. Vet du inte om det är roligt eller inte för att du aldrig har spelat i grupp? Då är det här ett utmärkt tillfälle att testa på!

/Anton, Bandchef 2019

Byggruppen

Tycker du om din nuvarande utbildning men känner innerst inne att du kanske skulle vilja bli en arkitekt en liten bit? Sök bygg! Vi möts upp en dag i veckan och bygger/planerar för bygget, men främst av allt så finns det också fika. Vi bygger allting från rangliga bord till robusta båtar, exploderande burar och målar finfina kulisser.

Vi arbetar i bakgrunden av spexet och ser till att det praktiska på scen går som smort, i samarbete med rekvisitagruppen. Förra året byggde vi en fet båt med en urgrym bardisk, samt målade några artistiskt högkvalitativa kulisser. Så om du känner dig lite stygg? Sök bygg!

/Christian, språkrör för byggruppen och Douglas, språkrör för byggruppen

Dans

Dansgruppen uppträder till låtar tillsammans med sqådis under föreställningen. Vi är främst där för att liva upp låten och stärka framträdandet. Dansgruppen kräver ingen tidigare erfarenhet som proffsdansare utan det enda kravet är att man älskar att dansa eller bara uttrycka sig till musik. Det är såklart en fördel om man dansat tidigare eller om man har bra taktkänsla. Har du intresse för att koreografera men inte vill dansa på scen är även det väldigt uppskattat inom dansgruppen.

Dansgruppen är även väldigt flexibel på så sätt att man själv får välja hur många dansnummer man vill vara med på. Det är alltså inget krav på att var med i alla nummer om man känner att det blir för mycket. Dans går utmärkt att kombinera med andra grupper.

/Lotta, Danschef 2019

Ekonomi

Ekonomi jobbar nära Direqteuren med spexes ekonomi. Det är ekonomigruppen som ser till att spexets budget går ihop och att vi har råd att göra en häftig föreställning. De hjälper och stöttar Direqteuren, de andra cheferna och deras grupper i det ekonomiska arbetet – som att skriva budget, bokföra och allt annat som det innebär. Har du tidigare erfarenhet och intresse är det ett stort plus, men sök också om du är intresserad av att lära dig!

/Direqtionen 2019

Fotofilmgruppen

Har du drömt om att kliva upp på scenen på Dolby Theater till ljudet av applåder och ta emot en Oscar för bästa foto? Tycker du att låter som en fett rolig grej att gå runt med en kamera och fotografera / filma samtidigt som du umgås med härligt folk? Då borde du absolut söka till Fotofilmgruppen!

Det är absolut inte krav att man måste ha en framgångsrik YouTube kanal, eller veta allt om filmredigering. Såklart att det absolut är ett plus om man arbetat med film/fotoredigering eller har en schysst kamera. Samtidigt kan det ju alltid vara kul att lära sig och experimentera – därför är det här ett perfekt tillfälle.

Vad är tanken att man ska göra egentligen? Vi ska framförallt filma METAspexet 2019. Vi ska också gå runt och fota / filma teambuildings, möten (såklart inte alla) och andra saker som kan hända inom gruppen. Det största arbetet hamnar under förställningarna och under post-production. Jämfört med de övriga grupperna är arbetet inte så utspritt, utan det är mer fokuserat kring några specifika datum.

/Juice, Fotofilmchef 2019

Kören

Kören sätter ton till allt möjligt och hjälper till att bygga upp låtarna i spexet, och rycker in när det behöver spelas B- eller C-roller. Gillar du att sjunga och vill vara med lite på scen? Då är det här gruppen för dig! Om du kan sjunga i stämmor och/eller har erfarenhet av kör så är det jättebra!

/Sara, Körledare 2019

Kostym

Kostym ser till att squådis får perfekta kostymer till deras karaktärer. För att göra det kommer vi jobba nära squådis så att vi kan se till att de får kostymerna de drömt om! Beroende på temat kommer vi både att skapa våra egna kostymer från scratch men eventuellt även leta runt i second-hand butiker. Det kommer att vara regelbundna möten under hela hösten och våren fram till föreställningshelgen, men exakt hur ofta beror på vad som behöver göras. Ingen tidigare erfarenheter krävs, det är bara att ta med dig kreativiteten!

/Kiwii, Kostymchef 2019

Låtskrivargruppen

Är du Taylor Swift eller Ed Sheeran? Gillar du att rimma? Älskar du ordvitsar? Då är låtskrivargruppen något för dig! Vi tar låtar och skriver om texterna så att det passar temat med målet att få publiken att kikna av skratt. Oavsett om du är lika bra med ord som Petter eller ifall du bara drömmer om att bli Eminem så tveka inte att bli en del av vårt härliga gäng. Vi siktar på att ses två gånger i månaden men det mesta arbetet sker hemifrån över internet. Onlinekommunikation är framtiden.

/Super Martin, Låtchef och Sångledare 2019

Ljud & Ljus

Ljud & ljus är ansvariga för större delen av all teknik som är involverad i spexet. Vi hittar på ljudeffekter, ser till att bandet hörs, och håller koll på mikrofoner, mixerbord och ljusrigg under själva föreställningen. Ljud & ljus- gruppen kommer ha några möten inför varje gemensamt rep, och sedan fler när föreställningshelgen börjar närma sig. En del av arbetet kommer också göras på egen hand. Om du har roliga ideer och vill vara med och påverka hur spexet ser ut, gillar att leka med knappar och lampor, eller helt enkelt tycker att det skulle vara kul att lära sig, sök Ljud & ljus!

/Emilia, Ljud-och-ljus-chef 2019

Manus

Manusgruppen är ansvarig för att skriva manuset som resten av spexet kommer kretsa kring. Det är alltså vi som skriver vad skådespelarna säger på scen, hur akterna är uppdelade och allt annat som ett manus innebär.

Manusgruppen startar intensivt på hösten med två kvällsmöten i veckan och kommer arbeta något lättare under våren då manuset för det mesta är färdigskrivet. I manusgruppen så skriver vi scenerna på egen hand och under mötena så läser vi igenom det som har skrivits, kommer med feedback och tips på hur texterna kan förbättras. Därefter fortsätter vi jobba på dem tills vi alla känner oss nöjda med det som har skrivits.

Om du tycker att kreativt skrivande låter kul och att dramaturgi och historieberättande låter intressant så är manusgruppen något för dig. Vi börjar arbetet med att tillsammans gå igenom grunderna i kreativt skrivande, så inga särskilda förkunskaper krävs, endast att du har ett intresse för att skriva ett fantastiskt manus för METAspexet 2019!

/Felix, Manuschef 2019

PR-gruppen

PR-gruppen har hand om all marknadsföring för METAspexet. Det är PR som har ansvar för hemsidan, tröjor, alla affischer, reklamfilmer och all annan reklam. Dessutom är det dem som sköter biljettförsäljningen under föreställningarna. PR-gruppen brukar träffas en lunch i veckan med start i oktober för att planera, diskutera och designa. Tycker du det är kul med grafik, webbutveckling, eller bara vill vara med och ha åsikter bör du definitivt söka PR-gruppen!

/Direqtionen 2019

Regi

Regi är den lilla grupp som håller koll på squådis och är med och bestämmer hur spexet kommer att utföras. Som Regi-asssistent är du med och leder övningar, tolkar manus och vägleder Squådis. Detta passar perfekt för dig som älskar teater och har ett öga för både helheten och detaljerna.

Regi jobbar väldigt tight med Squådis och vi träffas två vardagskvällar i veckan samt att det kan bli någon ytterligare kväll/helgdag närmare föreställning.

/Nick, Regisseur 2019

Requisitagruppen

Inom Requisita har vi ett övergripande ansvar för att se till att allting som ska vara med i spexet faktiskt kommer med i spexet. För detta kommer vi samarbeta med bygg, manus och andra grupper för att se till att allting byggs och sätts ihop som det ska. Det som andra grupper inte tar hand om kommer vi i Requisita att köpa in, hyra, eller eventuellt bygga lite själva. Detta brukar då inkludera alla prylar som ska vara på scen och alla saker som sqådis får leka med under spexet.

Hur upplägget kommer se ut beror lite på vad som behövs för spexet, men det borde vara ungefär en gång om veckan som vi träffas för att antigen köpa/hyra saker eller bygga småsaker. Om du vill fixa ihop coola prylar och få en scen att komma till liv, så sök Requisita!

/Adel, Requisitachef 2019

Sminq

Vi i Sminq ser till att alla på scen ser snygga ut på föreställningarna. Det är även vårt jobb att framhäva karaktärsdrag så att karaktärer exempelvis ser onda ut eller få någon att se ut som en zombie. Vi ansvarar helt enkelt för smink och hår. Det mesta av arbetet sker under föreställningen men vi ses även några gånger innan för att öva och lära känna varandra. Det krävs ingen tidigare erfarenhet så detta är ett perfekt tillfälle att lära sig mer om smink och vara med i spexet. Maximalt kul för minimalt arbete ;⦘

/Victoria, Sminq-chef 2019

SpexM

När en stor grupp människor samlas för att arbeta med varandra, vad brukar det tillslut alltid leda till? Internfester så klart! SpexM har i uppgift att ordna ett antal gasquer för de andra i spexet, och vi brukar även ta över några pubar från METAs två klubbmästerier för att promota spexet. Vi träffas inte varje vecka, utan ses några gånger inför varje gasque för att planera hur de ska gå till. I år kan man vänta sig ca 3 gasquer, och 5 pubar som SpexM tar hand om. Om man känner att DKM/MKM kanske är lite för tungt, men ändå vill testa på att stå i bar och ordna feta gasquer så är SpexM gruppen man ska söka till!

/Fredrik, Qlubbi 2019

Spons

I sponsorgruppen är du med och hjälper spexet att dra in storkovan genom att ta kontakt med företag. Det är en liten, tight grupp som jobbar nära Direqteuren. Spons samarbetar också med PR och Ekonomi för att lägga upp våra sponsorerbjudanden och se till att vi sen levererar det vi lovat, så det går alldeles utmärkt att kombinera med dessa grupper.

Metaspexet är ungt och bygger fortfarande upp sin ännu outvecklade sponsverksamhet, och du kommer få stor möjlighet till att styra åt vilket håll detta arbete går åt, vilka företag vi söker oss till osv. Du borde söka till oss om du gillar att ta ansvar, vill odla ett stort kontaktnät, trivs med att ringa runt och att prata med folk och tycker att det där att ha kontakt med företag låter roligt.

/Direqtionen 2019

Sqådis

Squådis är förstås de som spelar rollerna i spexet. Som squådis får du lära dig allt du behöver för att stå på scen; att agera efter manus, att improvisera, att sjunga och dansa, och att bygga en karaktär och en berättelse. Du behöver inte ha skådespelat förut, det räcker att du gillar att underhålla människor och trivs på en scen.

I år består squådis av 2 grupper: A- och B-squådis. B-rollerna är mindre och passar dig som är osäker på om du kommer ha tid för en A-roll. A-rollerna har mer scentid och därmed högre krav, även på sång/dans. För squådis lägger ner en hel del tid, ses 2 kvällar i veckan för rep (1kväll/v för B-skådis) och har dessutom ett par extrarep/helgrep inlagda under våren. Men vad gör väl det när det är så himla kul att vara squådis?

/Nick, Regisseur 2019

Trollerigruppen

Trollerigruppens primära jobb är att researcha och tillsammans lära sig trolleritrick, samt planera för genomförandet av ett/ett par större trick i spexet. Trollerigruppen kommer samarbeta med manus och regi/skådis för att sömlöst integrera sitt jobb i berättelsen. Det här är en kul grupp för dig som är intresserad av magi, eller som alltid velat ha en anledning att lära dig, där du får möjlighet att grotta ner dig i detaljerna och planera/bygga/testa din vision från grunden med stöd från andra delar av spexet.

Trollerigruppen är nytt i spexet i år och det finns därför en hel del rum för gruppen att definiera sitt arbete själva, både vad gäller tidsåtgång/metod och vad de vill göra.

/Direqtionen 2019